Република Емпатия

Братовчедът Леонид винаги планираше до най-малките подробности и не защото бе прозорлив; съдбата обърква всички планове, знаем, а защото така бе възпитан от майка си. Тя бе педант. Той също и по тази семейна привичка грижливо уреди и брака си.

Не ставало дума за мошеничество, уточни веднъж, а за убедителната вяра, че всичко ще се нареди при това приемливо сходство на характерите и поносимата красота на избраницата му Даря. Даря била доста богата, е добре да се каже още в началото.

Леонид насочил цялото си внимание към Даря, обсипвал я с искрени и непремерени похвали, ласкаел дори нейната пищност, която била малко в повече, но говорел главно за косите й, за очите, също за глезените й, все за неща, оставащи непроменливи като опашната кост. И тя се предала. Помолила го да се ожени за нея.

Баща й обаче, един мърморко, който бил видял много хора и самият той бил излъгал доста още навремето, прозрял в младежа лежерния авантюрист, не толкова влюбчив, колкото пресметлив.

Леонид му бил прозрачен и той намразил младежа без време. Посъветвал дъщеря си да се откаже. Изпратил я дори на околосветско пътешествие, а тя се върнала плачеща още от летището, с разкъсан на осем билет, тропала с крак и твърдяла, че не може без Леонид. Той изглеждал приемлив годеник все пак, а хич не й се чакало за друг.

Баща й тропнал с крак и поставил условия. Позволил им да се оженят, но само след един, подробен до обида, брачен договор. Настоял да подпишат витиеватия документ, описващ солидната имотна зестра на дъщеря му, дадена с условия и подусловия. Договор, определящ ясно, че ако те се разведат, нищо няма да остане за зетя. Там се казвало и също, че ако им се родят деца, всичко отива за тях, прескачайки бащата, а ако нямат деца и тя умре преди него, защото и това било написано, той не получава нейното наследство. Това последното било описано ненужно поетично. Или, да кажем, глуповато, защото текстът гласял, че той може да ползва имотите й само докато тя е над земята. Черно на бяло.

Хората не трябва да са чак такива циници. Не трябва да се дърпа дяволът за опашката, не трябва да се постулират нечовешки и грозни неща, нито да се описва неописуемото, но така станало. Договорът се превърнал в прокоба с печални усложнения…ТУК

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: